10 PRODUKTÓW DLA PIĘKNEJ SKÓRY
Kto z nas nie słyszał powiedzenia „jesteś tym, co jesz”? Jednak na co dzień zdarza nam się nie przykładać wagi do tego stwierdzenia. A przecież produkty, które jemy, mogą zarówno przyspieszyć, jak i spowolnić procesy starzenia.
Dlatego, jeżeli chcesz się czuć dobrze i wyglądać kilka lat młodziej, jak najszybciej wprowadź do swojego jadłospisu te 10 produktów, które mają dobroczynny wpływ na Twoje zdrowie i wygląd.
Awokado
Prawdopodobnie słyszałaś o tym, żeby unikać jedzenia awokado ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Ale być może nie wiedziałaś o tym, że są to bardzo zdrowe tłuszcze. Zjedzenie jednego awokado dziennie obniża poziom cholesterolu i wspomaga procesy regeneracji skóry. Dostarcza organizmowi witaminy C, potasu i przeciwutleniaczy oraz jest bogate w kwas foliowy.
Wskazówki: czy próbowałaś już pysznego, kremowego smoothie z awokado? Wystarczy włożyć do blendera miazgę z awokado, mleko roślinne, pokruszony lód, łyżkę miodu i zmiksować do uzyskania gładkości.
W Lavido bardzo cenimy awokado za jego właściwości i dlatego znajdziesz je także w naszych kosmetykach. Nasz bestsellerowy krem pod oczy Alert Eye Cream swoje odmładzające działanie zawdzięcza m.in. organicznemu olejkowi z awokado, bogatemu w takie witaminy jak: B, A, E, H, K, PP oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Oliwa z oliwek extra virgin
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia to jeden z najzdrowszych tłuszczów na Ziemi. Badania naukowe wykazały, że jej regularnie spożywanie może pomóc w zapobieganiu wielu chorobom związanym ze starzeniem się organizmu. Obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca, pomaga zapobiegać zespołowi metabolicznemu i może być także skuteczna w walce z nowotworami.
Oliwa z oliwek może również pomóc Twojej skórze wyglądać młodziej — ma silne właściwości przeciwzapalne, które chronią elastyczność skóry i zmniejszają ryzyko uszkodzeń na skutek ekspozycji na słońce. Dodatkowo prawie 73% oliwy z oliwek składa się z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, co wpływa na zwiększenie elastyczności i jędrności skóry.
Pamiętaj jednak, żeby zawsze wybierać oliwę z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia na zimno.
Granaty
Granaty są uznawane za jedne z najzdrowszych owoców. Są doskonałym naturalnym źródłem witaminy C oraz prawdziwą kopalnią antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki powodujące zmarszczki. Jednym z trzech rodzajów przeciwutleniaczy, które zawierają granaty, są antocyjany, pobudzające produkcję kolagenu.
Ponadto, granaty zmniejszają stany zapalne i pomagają zapobiegać uszkodzeniom spowodowanym wysokim poziomem cukru we krwi. Pomagają również chronić skórę przed uszkodzeniami słonecznymi. Warto wspomnieć również o tym, że granaty zawierają bardzo dużo wody i niewiele węglowodanów, dlatego wprowadzenie ich do swojej diety jest bardzo korzystne — pomagają w pozbyciu się nagromadzonych płynów i toksyn z organizmu. Zawarty w granatach błonnik pozwala wyregulować pracę jelit.
Nic dziwnego, że wyjątkowe właściwości granatów wykorzystywane są w kosmetykach przeciwstarzeniowych. Wyciągi i olejek z granatu znajdziesz prawie we wszystkich produktach Lavido. Zacznij od Replenishing Facial Serum Lavido i Age Away Night Cream, żeby zobaczyć ich odmładzające właściwości już po pierwszym użyciu!
Marchew
Marchew jest bogata w karotenoidy, a przede wszystkim w beta-karoten (prowitaminę A), który po wchłonięciu przez organizm zostaje przekształcony w witaminę A, będącą składnikiem wielu kremów przeciwstarzeniowych. Wysoka zawartość witaminy A pomaga w regeneracji komórek skóry i pobudza produkcję kolagenu, dzięki czemu jest pomocna w ochronie skóry przed przedwczesnymi zmarszczkami.
Oprócz tego, że jest dobra dla skóry i włosów, witamina A wspomaga układ odpornościowy, pomaga w zachowaniu dobrego wzroku i wspiera walkę z nowotworami. Marchew, która jest bogata w przeciwutleniacze i witaminy, może opóźnić procesy starzenia, odwracając uszkodzenia słoneczne. Regularnie jedzenie marchewki wyrównuje koloryt skóry, redukuje plamy starcze i pigmentację. Brzmi niesamowicie, prawda?
Wyciąg z marchwi możesz znaleźć też w wielu kosmetykach przeciwstarzeniowych. Wybieraj jednak te, których składniki pochodzą z organicznych i certyfikowanych upraw, żeby mieć pewność, że są to produkty najlepszej jakości. Spróbuj Hydrating Facial Toner Lavido - nawilżającego toniku z ekstraktem z marchwi Lavido, który natychmiast odświeży i odżywi skórę. Marchew znajdziesz także w nawilżającej maseczce antyoksydacyjnej - Moisture Boost Antioxidant Mask, która zapewni Twojej skórze intensywne nawilżenie, nadając jej młodzieńczy blask.
Owoce cytrusowe
Limonki, pomarańcze, mandarynki, cytryny czy grejpfruty są bogatym źródłem kwasu foliowego i witaminy C, która pomaga organizmowi w produkcji kolagenu, zmniejsza oznaki starzenia i przebarwienia. Owoce cytrusowe pomagają obniżyć poziom cholesterolu i kwasu moczowego we krwi. Jeśli będziesz je regularnie spożywać, pomogą Ci zapobiec problemom z krążeniem, chorobom serca czy takim schorzeniom jak dna moczanowa, która powoduje ból stawów.
Picie soku z cytryny na pusty żołądek oczyszcza jelita i odtruwa organizm. Poza tym Twój organizm przede wszystkim wchłonie składniki odżywcze, a Ty poczujesz się zdrowo i będziesz wyglądać promiennie.
Owoce cytrusowe są stosowane w kosmetykach w postaci olejków czy ekstraktów. Dodają one produktom kosmetycznym nie tylko pięknego, orzeźwiającego zapachu, ale także pomagają zwalczać wolne rodniki, naprawiają i odmładzają skórę oraz zwiększają jej elastyczność.
Ponadto, pomagają w gojeniu się ran, budują tkankę łączną, działają antybakteryjnie, zwiększają produkcję kolagenu, pobudzają regenerację komórek, zapobiegają i redukują pigmentację oraz pomagają w redukcji zmarszczek i rozstępów.
Mają też wyjątkową zdolność do rozjaśniania skóry. Sięgnij po organiczne kosmetyki Lavido, bogate w owoce cytrusowe np. Replenishing Facial Serum o pięknym cytrusowym zapachu, pełne witaminy C, która pobudza produkcję kolagenu.
Zielona herbata
Zielona herbata jest bogata w antyoksydanty, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy i chronią przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu, że zielona herbata pomaga zwalczać stany zapalne i spowalnia starzenie się komórek, może opóźnić pojawianie się zmarszczek i sprawić, że skóra będzie wyglądała zdrowiej i młodziej.
Zielona herbata jest szczególnie bogata w antyoksydanty zwane polifenolami, które mogą zwalczać cukrzycę, insulinooporność, stany zapalne i choroby serca. Polifenole mogą również pomóc w ochronie kolagenu, czyli głównego białka w skórze, a dzięki temu zmniejszyć, a nawet częściowo odwrócić niektóre oznaki starzenia.
Zielona herbata jest też silnym środkiem przeciwbakteryjnym i dlatego świetnie radzi z sobie z cerą tłustą i trądzikową, przywracając gładką i jędrną skórę.
Gorzka czekolada
Gorzka czekolada ma trudne do przecenienia właściwości prozdrowotne, głównie ze względu na wysoką zawartość flawonoidów, czyli antyoksydantów. Badania pokazują, że mogą one pomóc w zapobieganiu chorobom układu krążenia, nadciśnieniu i zmniejszyć ryzyko zawału serca. Regularne jedzenie gorzkiej czekolady może skutecznie pomóc w zachowaniu gładkiej, nawilżonej, zdrowej i promiennej skóry.
Dzięki bogactwu przeciwutleniaczy ciemna czekolada pomaga w zwalczaniu wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia się skóry i tym samym odpowiadają za pojawianie się zmarszczek. Ciemna czekolada ma też właściwości, pozwalające chronić skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV, zapobiegając w ten sposób oparzeniom słonecznym i rakowi skóry.
Gorzka czekolada zawiera również minerały, takie jak miedź, żelazo i cynk, które sprzyjają wzrostowi nowych komórek. W ten sposób odrzuca martwe komórki i pozwala świeżo odsłoniętej świeżej skórze swobodnie oddychać. Spożywanie ciemnej czekolady pomaga też poprawić nastrój, ponieważ obniża poziom kortyzolu - hormonu stresu, który dodatkowo może też negatywnie wpływać na stan skóry.
Pamiętaj jednak, że tylko czekolada, która zawiera co najmniej 70-75 procent kakao ma te fantastyczne właściwości. Krótko mówiąc, im ciemniejsza czekolada, tym lepsza.
Migdały
Migdały są uważane za jedne z najzdrowszych orzechów, ponieważ zawierają najwięcej witaminy E (tokoferolu), która nazywana jest witaminą młodości i jest jednym z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy. Witamina E chroni przed wolnymi rodnikami, a dodatkowo umożliwia regenerację innych antyoksydantów, zwłaszcza witaminy C. Im więcej w naszym organizmie jest wolnych rodników, a mniej przeciwutleniaczy, tym szybciej starzeją się nasze komórki, bo dochodzi do ich uszkodzenia. Regularne spożywanie migdałów może nas ochronić przed postępowaniem tego procesu.
Migdały nie tylko opóźniają oznaki starzenia, ale są również niezbędnym pożywieniem w diecie, które zadba o Twoje zdrowie i dobre samopoczucie. Pomagają one wzmocnić układ odpornościowy, poprawiają krążenie krwi, a tym samym zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca.
Jarmuż
Jarmuż to warzywo kapustne, które bardzo skutecznie zmniejsza oznaki starzenia, ponieważ zawiera bardzo wiele antyoksydantów, mających zdolność neutralizowania wolnych rodników. Ponadto jest bogaty w wiele składników odżywczych, w tym: witaminę C, K i E; witaminę B1, B2, B3 i B6; luteinę, karotenoidy, żelazo, magnez, fosfor oraz kwasy tłuszczowe Omega-3. Jarmuż pomaga również zwalczać komórki rakowe, utrzymywać mocne kości i wzmacniać detoksykację organizmu.
Kiszonki
Tradycja kiszenia w Polsce jest bardzo długa, a kiszonki stanowią niezastąpione źródło cennych dla organizmu witamin i składników mineralnych. Sekret spowolnienia starzenia może tkwić właśnie w procesie kiszenia. Jedzenie kiszonych produktów wpływa zbawiennie na florę bakteryjną jelit, ponieważ pomaga zasiedlić je dobrymi bakteriami, których większości z nas brakuje. Zdrowe bakterie z kiszonek mogą pomóc przywrócić mikrobiom jelitowy, co w konsekwencji poprawi funkcjonowanie całego układu odpornościowego i trawiennego.
A ponieważ zdrowe bakterie zwalczają wolne rodniki i patogeny, dzięki kiszonkom będziesz się mogła cieszyć gładką i zdrową skórę. Dlatego regularnie jedzmy kiszonki i puśćmy wodze naszej kulinarnej fantazji, ponieważ oprócz najbardziej popularnych ogórków i kapusty kiszonej, można ukisić w zasadzie wszystko.
Pamiętajmy również o tym, że nie wystarczy włączyć do swojej codziennej diety produktów, które są dobre dla zdrowia, ale należy też unikać pokarmów przyspieszających procesy starzenia. A są to przede wszystkim:
- Przetworzona żywność
- Napoje gazowane
- Słodycze i produkty o wysokiej zawartości cukru
- Produkty smażone w wysokiej temperaturze
- Alkohol
- Mięso
- Białe pieczywo
Unikanie tych produktów i regularne spożywanie organicznych, czystych produktów, zapewni Ci zdrowie i sprawi, że będziesz czuć się i wyglądać zdecydowanie młodziej niż wskazuje twoja metryka.