Potrzebujesz porady w wyborze lub chcesz zamówić kosmetyki Lavido telefonicznie? Czekamy na telefon od Ciebie: 733 808 804 (08:30-18:30)

Szukaj

Produkty

Kategorie

Kolekcje

Producenci

Brak wyników

ETYKIETY KOSMETYKÓW - JAK CZYTAĆ I SIĘ NIE POGUBIĆ

LAVIDO, 9 czerwiec 2020
ETYKIETY KOSMETYKÓW - JAK CZYTAĆ I SIĘ NIE POGUBIĆ

Do napisania tego tekstu skłoniła nas rozmowa między dwoma klientkami jednej z dużych drogerii. Stojąc przy półce z kosmetykami do pielęgnacji, jedna z nich starała się przeczytać informacje znajdujące się na etykiecie kosmetyku, który trzymała w ręce. Druga natomiast zadawała jej pytania „Po co Ty w ogóle się męczysz i czytasz te składy? Przecież skoro ten produkt jest dopuszczony do sprzedaży, to wszystko jest z nim w porządku – nie ma co się niepotrzebnie przejmować”

- „Papierosy też są dopuszczone do sprzedaży. Nie daje Ci to do myślenia?” odpowiedziała ta pierwsza.

Nie wiemy, jak zakończyła się ta wymiana zdań, ale wiemy, że czytanie etykiet kosmetyków, a zwłaszcza kosmetyków naturalnych ma naprawdę sens i warto to robić przed zakupem jakiegokolwiek nowego kosmetyku.

DLACZEGO POWINNIŚMY CZYTAĆ ETYKIETY KOSMETYKÓW NATURALNYCH

Jeśli świadomie podejmujesz wybór: czego używasz, co jesz i gdzie kupujesz, na pewno zwracasz uwagę na jakość i zawartość tego, co kupujesz. Etykieta kosmetyku jest twoim pierwszym źródłem informacji, które może Cię uchronić przed złym wyborem lub wręcz przeciwnie może Cię do tego wyboru przekonać. I nie mówimy tu o marketingowych obietnicach i sloganach, jakie możesz na niej znaleźć, ale o naprawdę przydatnych informacjach, jakie na niej się znajdują.

Przyznajemy, etykiety kosmetyków mogą być bardzo mylące. Zwłaszcza teraz kiedy rosnąca popularność kosmetyków naturalnych jest także zachętą dla producentów, aby podłączyć się do panującego trendu. Stąd też w każdym sklepie napotkamy prawdziwy wysyp produktów opatrzonych naklejkami BIO, EKO, Naturalny, Organiczny itp.

W wielu przypadkach faktycznie mamy do czynienia kosmetykiem naturalnym, ale bardzo dużo przypadków możemy zaliczyć do kategorii „mijanie się z prawdą’ lub „nadużycie. Aby naprawdę wiedzieć, co jest, a czego nie ma w Twoim produkcie, musisz przeczytać całą etykietę kosmetyku, a nie tylko ufać atrakcyjnej nazwie.

Nie wiesz jak? Mamy nadzieję, że nasz krótki przewodnik Ci w tym pomoże


PODSTAWOWE INFORMACJE  NA ETYKIECIE KOSMETYKU

Najwięcej emocji oczywiście budzi sam skład kosmetyku i ocena czy jest to kosmetyk naturalny, czy może jednak nie do końca. Zanim jednak poruszymy temat INCI (ang. International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), to chcemy zwrócić uwagę na inne symbole i informacje, jakie możesz znaleźć na etykietach kosmetyków.

  • ILOŚC KOSMETYKU W DANYM OPAKOWANIU

Niby rzecz oczywista, ale niezwykle przydatna, jeśli zależy nam na w miarę obiektywnym porównaniu cen danych kosmetyków. Przy założeniu, że dwa kremy mają zbliżony skład, nie zawsze ten, który ma niższą cenę jest bardziej opłacalny niż ten, który jest droższy na pierwszy rzut oka.

Pojemności kosmetyków w Polsce powinny być podawane w ml. Choć czasem możecie trafić na produkt przygotowany na rynek amerykański i wtedy na opakowaniu spotkacie się z oznaczeniem oz. Wystarczy zapamiętać, że jedna uncja to około 30 ml

1 fl. oz.

30 ml

2 fl. oz.

60 ml

4 fl. oz.

125 ml

8 fl. oz.

250 ml

12 fl. oz.

375 ml

16 fl. oz.

500 ml

32 fl. oz.

1000 ml lub 1 litr

  • SYMBOL PAO W KOSMETYKACH

Znak PAO (Period After Opening) to nic innego jak termin przydatności kosmetyku po jego otwarciu przy zachowaniu odpowiednich warunków przechowywania. PAO jest oznaczony symbolem (otwarty słoik) ze wskazaniem czasu na nim w miesiącach i opiera się na wynikach badań bakteriologicznych zawartości produktu.

Warto pamiętać, że kosmetyk może być niezdatny do użycia nawet wtedy, gdy PAO jeszcze nie wygasło, z tego względu, że był przechowywany w nieodpowiednich warunkach. Podsumowując – kieruj się zdrowym rozsądkiem! Zwróć uwagę na konsystencję, zapach, kolor, a jeśli rzuci Ci się coś podejrzanego w oczy, to rozstań się z takim kosmetykiem bez sentymentów. Infekcje bakteryjne na skórze to naprawdę nic przyjemnego.

PAO oznacza termin przydatności kosmetyków
Symbole PAO na etykiecie kosmetyków

  • INNE SYMBOLE, KTÓRE MOŻESZ SPOTKAĆ NA ETYKIECIE
  • Vegan – symbol, który informuje, że kosmetyk nie zawiera żadnych składników pochodzenia odzwierzęcego i jest przyjazny dla wegan

  • GF / Przekreślony kłos – Gluten Free – produkt bezglutenowy – bardzo przydatna informacja dla osób zmagających się z alergią na gluten

  • CF – Cruelty Free – oznacza kosmetyk, który nie był testowany na zwierzętach

  • NO SLS, NO Paraben, NO PEG – bardzo ułatwia czytanie INCI, ponieważ informuje o braku w kosmetyku danych szkodliwych substancji

  • Recykling – informacja, że opakowania mogą być poddane recyclingowi

Inne Symbole na etykietach kosmetyków


Oczywiście, jeśli nie spotkasz jednego z wyżej wymienionych symboli na etykiecie kosmetyku nie oznacza to automatycznie, że kosmetyk zawiera SLS, albo nie jest odpowiedni dla wegan. Sprawdzaj skład i strony producenta.

Wyżej wymienione symbole i znaki są istotne, ale najbardziej interesującym nas elementem jest skład kosmetyku, czyli wspomniane INCI. To skrót od „International Nomenclature of Cosmetic Ingredients”, co dosłownie można przetłumaczyć jako „Międzynarodowe Nazewnictwo Składników Kosmetyków”.


JAK ROZSZYFROWAĆ SKŁADY KOSMETYKÓW

Na pierwszy rzut oka INCI wygląda dosyć nieprzyjaźnie ze względu na to, że ten międzynarodowy system zobowiązuje producentów do przedstawiania nazw składników na etykiecie kosmetyków zgodnie z nomenklaturą naukową. Jednak wystarczy zwrócić uwagę na kilka podstawowych zasad, jakimi rządzą się kosmetyki, aby dosyć szybko i sprawnie odnaleźć się w tym świecie.

Składniki roślinne w kosmetykach są wymienione wraz z ich łacińskimi nazwami (zawsze dwoma słowami) i zwyczajową nazwą (anglojęzyczną lub polską) w nawiasach, np.


  • Oenothera Biennis (Wiesiołek) Oil — olejek z wiesiołka
  • Punica Granatum (Granat) Seed Oil – olejek z nasion granatu
  • Citrus Aurantifolia (Limonka) Oil – Olejek z limonki

Pierwsza rada – sprawdź, ile składników roślinnych znajduje się w kosmetyku – to z reguły są te aktywne składniki, które mają pomóc Twojej skórze. Jeśli jest ich niewiele, to nie oznacza jeszcze, że kosmetyk jest nieskuteczny – dużo zależy od następnego punktu, czyli kolejności na liście.

Oenothera Biennis (Wiesiołek)
Oenothera Biennis (Wiesiołek)

Składniki są wymienione w kolejności od najwyższego do najniższego stężenia

Innymi słowy, to co jest na początku listy składników, będzie miało największy wpływ na Twoją skórę. Oznacza to, że jeśli składnik, którego należy unikać (np. alkohol syntetyczny), znajduje się wśród pierwszych trzech składników to nie dość tego, że jest szkodliwy to jeszcze w dużym stężeniu. Odłóż i wybierz inny produkt. 

Być może spotkałaś się kiedyś z „regułą pięciu”, według której 5 tylko pierwszych składników kosmetyku ma znaczenie, a cała reszta jest w tak niskim stężeniu, że nie mają wpływu na działanie kosmetyku.

W przypadku kosmetyków naturalnych ta zasada nie ma do końca zastosowania – często bowiem roślinne składniki są tak mocne w działaniu, że muszą mieć niższe stężenie, aby pielęgnować Twoją skórę, a nie ją uszkodzić lub wywołać reakcję alergiczną. Na przykład ekstrakt ze śnieżycy letniej lub olejki eteryczne muszą być w mniejszych stężeniach, aby przekazywały skórze to co mają najlepszego bez powodowania podrażnień.

Co wchodzi w skład kosmetyku?

Aby ocenić w pełni skład kosmetyku , należy wiedzieć co z reguły wchodzi w skład standardowej formuły kosmetycznej. Upraszczając składniki możemy podzielić na kilka prostych grup:

  • Humektanty – wiążą wodę w skórze
  • Emolienty – do zmiękczania skóry, łagodzenia i łatwego rozprowadzania kosmetyku
  • Emulgatory – do wiązania oleju i wody
  • Konserwanty — stosowane w cel przeciwdziałania rozwojowi bakterii, pleśni i drożdży
  • Inne — środki żelujące środki chelatujące regulatory pH
  • Aktywne składniki

Znajomość tego, jaki składnik zalicza się do danej grupy ułatwi ocenę jakości kosmetyku.

SKŁADNIKI, KTÓRE NIE POWINNY SIĘ POJAWIAĆ W KOSMETYKACH NATURALNYCH

SLS, parabeny i inne szkodliwe składniki
  • SLS I SLES

Siarczany są silnymi detergentami odpowiedzialnymi za to, że produkty obficie się pienią, przez co dają wrażenie, że kosmetyk działa. Jednak w rzeczywistości podrażniają, powodują wysuszanie skóry i zaburzają jej naturalną równowagę pH. Dlatego, szczególnie jeśli masz suchą i wrażliwą skórę, unikaj tego składnika w swoich kosmetykach.

Mogą występować pod następującymi nazwami:

  • Sodium lauryl sulfate
  • Sodium laureth sulfate
  • Alkylbenzene sulfonate
  • Sodium cocoyl sarcosinate

  • PARABENY

Na liście składników szukaj słów kończących się na „paraben”. Są to jedne z najstarszych konserwantów kosmetycznych, które są stosowane od lat 30. XX wieku. Jednak parabeny wywołują coraz więcej kontrowersji, a najnowsze dane badawcze wskazują na to, iż mogą zaburzać gospodarkę hormonalną. 

Parabeny hamują aktywność mitochondriów, które są odpowiedzialne za wytwarzanie energii komórkowej. Oznacza to, że w wyniku ich stosowania komórki skóry tracą elastyczność i blask, przez co przedwcześnie się starzeją. W niektórych przypadkach parabeny powodują również zapalenie skóry, wysypki, alergie i zostały powiązane z zachorowaniami na nowotwory. Zgodnie z przepisami parabeny są uważane za bezpieczne w użyciu, ale większość ekspertów sugeruje, aby ich unikać.

Uwaga: wielu producentów zastąpiło teraz parabeny fenoksyetanolem, który może być bezpieczniejszy, ale jednocześnie drażniący.

Mogą występować pod następującymi nazwami:

  • Methylparaben
  • Ethylparaben
  • Propylparaben
  • Butylparaben
  • Isobutylparaben
  • Benzylparaben

  • POCHODNE ROPY NAFTOWEJ

Są to takie składniki jak wazelina, olej mineralny, parafina i silikon. Używa się ich do produkcji kosmetyków, ponieważ są idealnymi wypełniaczami i są… tanie. Nie mają one żadnych dobroczynnych właściwości, a jedynie mogą nam zaszkodzić. I chociaż substancje te dają wrażenie nawilżenia i wygładzenia skóry, w rzeczywistości tworzą na powierzchni skóry nieprzepuszczalną warstwę, która zatyka pory, co prowadzi do powstania zmian trądzikowych i innych chorób skóry. Kolejnym efektem ubocznym stosowania tych substancji jest pojawienie się drobnych zmarszczek, nadmiernej suchości i przedwczesnego starzenia skóry.

Warto też wiedzieć, że olej mineralny czy wazelina blokują dostęp substancji aktywnych, zawartych w kosmetyku, do powierzchni naskórka. Dlatego też stosowanie takiego kremu nic nam nie daje, a jedynie tworzy warstwę nieprzepuszczalnej powłoki na skórze. 

Pochodne ropy naftowej mogą również powodować alergie i zostały powiązane z zachorowaniami na nowotwory. Zrezygnuj już teraz ze stosowania kosmetyków zawierających silikony, olej mineralny i inne produkty ropopochodne i zamień je na takie, w których występują organiczne oleje i masła roślinne.

Wazelina, olej mineralny i parafina mogą występować pod następującymi nazwami:

  • Cera Microcristallina
  • Ceresin
  • Isohexadecane
  • Mineral Oil
  • Paraffin
  • Paraffin Oil
  • Paraffinum Liquidum
  • Petrolatum
  • Synthetic Wax
  • Vaseline

W nazwach silikonów szukaj końcówek: -siloxane, -silanol, -methicone, -silicone.

Do grupy najbardziej szkodliwych silikonów zaliczane są:

  • Cyclomethicone
  • Cyclopentasiloxane
  • Trimethylsilylamodimethicone
  • Trimethylsiloxysilicates


  • PEG i PPG – GLIKOL POLIETYLENOWY i GLIKOL POLIPROPYLENOWY

PEG (glikol polietylenowy) to politlenek etylenu będący mieszanką związków chemicznych. PEG-i, stosowane w przemyśle kosmetycznym na sze­roką skalę, pełnią funkcję emulgatorów, rozpuszczalników, substancji konsystencjotwórczej oraz poprawiającej lepkość kosmetyku. Są to prawdziwie niebezpiecznie substancje, ponieważ osłabiają barierę lipidową skóry i nieodwracalnie uszkadzają strukturę komórek. Uznawane są za rakotwórcze.

PPG (glikol polipropylenowy) to alkoholową, bezzapachową i bezbarwną cieczą o wysokiej lepkości. Tworzy na po­wierz­chni skóry nieprzepuszczalną warstwę zapobiegającą ubytkowi wody z naskórka. PPG nadaje kosmetykom konsystencję emulsji.

PEG, jak i PPG jest produkowany przy użyciu tlenek etylenu, który jest trujący gazem. Mogą one też być zanieczyszczone dioksanem (eterem), który ma działanie rakotwórcze. Obie te substancje są odpowiedzialne za uszkodzenia struktury genetycznej komórek. Ponadto, zarówno PEG, jak i i PPG wpływają na uwraż­li­wie­nie skóry. Mogą też zatykać pory, wywoływać stany zapalne, być przyczyną świądu i pokrzywki.

Dlatego też najlepiej unikać wszystkich produktów, w których składzie znajdziecie substancje o nazwach zaczynających się na PEG- i PPG- i zdecydować się na zakup kosmetyków naturalnych, które nie powinny ich mieć w składzie.

Składniki zawierające PEG i PPG można znaleźć pod naz­wami:

PEG- np. PEG-40 Sorbitan Diisostearate, PEG-4 Castor Oil, PEG-6 Cera alba

PPG- np. PPG-15 Stearate

składniki z końcówką “...eth” np. 
Laureth-4, Steareth-20, Beheneth-5, C9-11 Pareth, Ceteareth, Ceteth-1, Coleth-10, Coceth-8, Glycereth-7, Laneth-10, Laureth-2, Methyl Gluceth-10, Myreth-4, Oleth-4, Trideceth-12, Triceteareth-4 Phosphate, Trilaureth-4


  • SZTUCZNE BARWNIKI I SUBSTANCJE ZAPACHOWE

Stosuje się je po to, by poprawić wygląd i zapach produktu. Syntetyczne zapachy są zdecydowanie tańszym odpowiednikiem naturalnych zapachów pochodzących z roślin. Ich wpływ na skórę jest zdecydowanie niekorzystny. Mogą powodować m.in. silne reakcje alergiczne, podrażnienia skóry, bóle i zawroty głowy, mdłości, kaszel, czy nawet wymioty. Przenikają one przez skórę i odkładają się w tkankach, przez co mogą mieć działanie rakotwórcze.


  • FENOKSYETANOL

Fenoksyetanol to substancja konserwująca dosyć powszechnie występująca w kosmetykach. Należy jednak do substancji alergennych – może wywoływać uczulenie na skórze. Przede wszystkim powinny go unikać osoby z wrażliwą skórą oraz te, które cierpią np. na AZS czy też łuszczycę. Fenoksyetanol nie jest również odpowiedni dla dzieci oraz kobiet w ciąży.



5 SKŁADNIKÓW, KTÓRE SĄ DLA CIEBIE DOBRE, CHOCIAŻ WYGLĄDAJĄ PODEJRZANIE

Nazwy niektórych składników brzmią bardzo „chemicznie” i wiele osób uważa, że jeśli coś ma skomplikowaną nazwę, to z pewnością jest szkodliwe. Jednak nie zawsze jest to prawda. Istnieje wiele naturalnych składników, które mają trudne nazwy, ale są bezpieczne w użyciu. Co więcej, część z nich pełni ważną funkcję w kosmetyku. Poniżej znajdziesz kilka przykładów:

  • TOCOPHERYL ACETATE — witamina E. Jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zapobiega wolnym rodnikom i przez to przedwczesnemu starzeniu się skóry. Zapewnia ona trwałość produktów i wydłuża ich przydatność do użycia.
  • XANTHAN GUM — substancja pochodzenia naturalnego, która zagęszcza produkt.
  • CETYL ALCOHOL, CETEARYL ALCOHOL — alkohole tłuszczowe, które działają zmiękczająco i wygładzają skórę. Pełnią funkcję zagęstnika i stabilizatora. Są obojętne dla skóry i mają niski potencjał alergenny, więc można je znaleźć nawet w produktach przeznaczonych do skóry wrażliwej, atopowej i dla dzieci. Nie wysuszają skóry jak czysty alkohol (etanol).
  • CITRIC ACID — mimo że zawiera słowo „kwas”, nie jest szkodliwy. Reguluje poziom pH produktu, a także chroni go przed zanieczyszczeniem mikrobiologicznym.
  • POTASSIUM SORBATE – uważany jest za jeden z najbezpieczniejszych konserwantów. Jest on solą potasową kwasu sorbowego, występującego naturalnie w owocach jarzębiny. Stosuje się go również do konserwowania żywności.

ROŚLINNE SKŁADNIKI DOBRE DLA TWOJEJ CERY

  • GRANATY

Granaty są prawdziwą kopalnią przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki i tym samym pomagają zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się skóry!

Olej z pestek granatu jest jednym z najskuteczniejszych i najsilniejszych składników do pielęgnacji skóry. Zawiera wysokie stężenie kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry, a także odżywiają komórki skóry i działają przeciwzapalnie. Przy regularnym stosowaniu naturalnych kosmetyków zawierających granaty, Twoja cera stanie się zdrowa, gładka i rozświetlona. Ponadto, granat pomaga w zwalczaniu wyprysków, zmniejsza blizny i rozjaśnia przebarwienia. W dobrych naturalnych kosmetykach znajdziesz prawie każdą część granatu: sok, ekstrakt, pestki, skórkę i olej z pestek granatu.

W składach INCI szukaj granatu pod następującymi naz­wami:

  • Punica Granatum Seed Oil — olejek z pestek granatu
  • Punica Granatum Fruit Extract – ekstrakt z owocu granatu
  • Punica Granatum Bark Extract – ekstrakt ze skórki granatu
Granat to źródło antyoksydantów w kosmetykach naturalnych
  • OWOCE CYTRUSOWE

Owoce cytrusowe zawierają również wiele przeciwutleniaczy: witaminę A i E, a także witaminę P (flawonoidy).

Witamina A: wspomaga produkcję kolagenu i zapewnia skórze młodzieńczy, świeży wygląd. Jeśli masz suchą skórę może to wskazywać na niedobór witaminy A. Witamina A jest zalecana także osobom ze skłonnością do trądziku, ponieważ pomaga ona w regeneracji uszkodzonego naskórka. Witamina A jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, mających wpływ na przedwczesne starzenie się.

Witamina E: przynosi ukojenie przesuszonej skórze i pomaga utrzymać optymalne nawilżenie skóry. Jest niezbędnym składnikiem ochrony przeciwsłonecznej i pielęgnacji skóry po opalaniu — witamina E neutralizuje wolne rodniki powstałe w wyniku ekspozycji na słońce, łagodząc podrażnioną skórę i przyspieszając jej regenerację po poparzeniu przez słońce. Witamina E działa jeszcze efektywniej w połączeniu z witaminą C, ponieważ pomaga poprawić poziom nawilżenia skóry, zapobiega jej wiotczeniu poprzez ochronę włókien elastyny, a także doskonale nadaje się do leczenia i wygładzenia suchej, szorstkiej skóry.

Witamina P: flawonoid, który poprawia wchłanianie witaminy C i zapobiega jej utlenianiu. Pomaga w produkcji kolagenu. Wykazano, że flawonoidy przywracają i poprawiają teksturę skóry oraz poprawiają nawilżenie skóry, zapobiegając utracie wilgoci z górnej warstwy skóry.

Witamina C: Owoce cytrusowe są bogate w witaminę C, która pomaga skórze w produkcji kolagenu, pogrubia i napina jej zewnętrzną warstwę oraz zapobiega powstawaniu przebarwień. Witamina C jest jednym z najważniejszych składników w produktach do pielęgnacji skóry. Ponad 1500 obiektywnych badań naukowych dowodzi, że witamina C istotnie przyczynia się do poprawy wyglądu i funkcji skóry. Witamina C działa również jako przeciwutleniacz i skórę przed negatywnym wpływem środowiska zewnętrznego.

Dlatego też koniecznie szukaj produktów bogatych w owoce cytrusowe.

W składach INCI znajdziesz owoce cytrusowe pod nazwami zaczynającymi się od słowa Citrus, takimi jak m.in:

  • Citrus Nobilis Peel Oil – olejek eteryczny mandarynkowy
  • Citrus Aurantium Bergamia Fruit Oil – olejek eteryczny bergamotowy
  • Citrus Medica Limonum Peel Oil – olejek eteryczny ze skórki cytryny
  • Citrus Paradisi Peel Oil – olejek eteryczny ze skórki grejpfruta
  • Citrus Aurantium Dulcis Seed Oil – olejek eteryczny z pestek pomarańczy
  • Citrus Aurantifolia (Limonka) Oil – olejek eteryczny z limonki
  • Citrus Aurantium Amara Flower Water, Citrus Aurantium Amara Flower Distillate – hydrolat z kwiatów gorzkiej pomarańczy
  • Citrus Paradisi Fruit Extract — wyciąg z grejpfruta
  • RÓŻA

Róże nie tylko pięknie wyglądają, ale zgodnie z wynikami badań, mają zbawienny wpływ na naszą skórę, a lista ich dobroczynnych właściwości kosmetycznych wydaje się nie mieć końca. Róże są używane w kosmetykach pod różnymi postaciami, a w składach można znaleźć je m.in. pod następującymi nazwami:

  • Rosa Damascena (Róża) Flower Oil
  • Rosa Moschata Seed Oil
  • Rosa Canina (Dzika Róża) Fruit Oil
  • Rosa Damascena (Róża) Flower Extract
  • Rosa Damascena Flower Water

Mamy nadzieję, że ten krótki przewodnik pozwoli Ci na odszyfrowanie INCI i świadomy wybór kosmetyków naturalnych. Twoja skóra podziękuje CI za taki wybór.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Przejdź do kasy

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj